Blog

Wil je een koekje? De trommel staat open

Als het op lezen aankomt, ben ik Koekiemonster. De bieb is mijn koektrommel. Ik lees gulzig, en lang niet alles gaat naar binnen. Letters vliegen als kruimels in het rond. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik lees het gewoon nog een keer. Tot alle kruimeltjes op zijn. Jammie!

Ja. Ik ben een lezer. Altijd al geweest. En jij? De zomervakantie staat voor de deur. Een uitgelezen ? moment om met een boek in een tuinstoel te ploffen. Zonnebril op, lekker drankje ernaast… en lezen maar. 

Vandaag deel ik een kleine boekenlijst met je. Allemaal boeken die ik ’t afgelopen jaar heb verkruimeld. Boeken over zingen en dingen die daarbij horen. Bij elk boek krijg je minstens 1 knaller van een reden om ‘m te lezen als zanger. 

 

 

Peter Levine – De tijger ontwaakt 

Inhoud:
Vluchten, vechten of bevriezen: dat zijn de keuzes die prooidieren hebben als ze geconfronteerd worden met direct levensgevaar. Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, zegt dat die drie keuzes ook typisch zijn voor mensen met een trauma. Maar waar het prooidieren lukt om de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel af te leggen en hun leven te hervatten, slagen wij daar niet in. De spanning bijt zich vast in ons lichaam.

Dit is het meest bekende werk van Peter Levine, de grondlegger van Somatic Experiencing (SE). Peter Levine ontwikkelde SE om getraumatiseerde mensen effectiever te kunnen helpen. De methode stelt het lichaam in staat om de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten.

Knaller van een reden om dit boek te lezen
Als je les van me hebt, weet je dat ik hou van subtiel lichaamswerk. Door luisteren – en niet door doen – boor je de wijsheid van je lichaam aan. Zo werk je enorm nauwkeurig en ga je niet over grenzen. Peter Levine is hierin een meester.

Dat is belangrijk voor jou als zanger! Want je lijf, dat is je instrument. Leer vertrouwen op wat ze zegt. Je hoeft haar niet altijd te verstaan, maar je moet wel luisteren.

 

Stephen Porges – De polyvagaaltheorie en de transformerende ervaring van veiligheid


Inhoud:
In dit boek worden om te beginnen de wetenschap en de wetenschappelijke cultuur besproken waarbinnen Porges de polyvagaaltheorie oorspronkelijk heeft ontwikkeld. In de vorm van uitgeschreven interviews worden vervolgens de polyvagaaltheorie en haar belangrijkste begrippen en concepten uitgelegd.

Het werk van Peter Levine steunt op de polyvagaal theorie van Porges. Het is een machtig interessant – en relatief nieuw – onderzoek over het autonome zenuwstelsel. Zo laat Porges zien dat de tweedeling in een sympathisch en para-sympathisch deel niet volledig is. Hij introduceert een driedeling die evolutionair klopt. En veel opheldert wat voorheen vaag bleef.

Wil je niet meteen een heel boek lezen? Lees dit artikel als je meer wil weten over het autonome zenuwstelsel en je stem. 

Knaller van een reden om dit boek te lezen
Je autonome zenuwstelsel heeft een enorm effect op je stem en je gehoor. Dat gaat buiten je bewustzijn om. De reacties van je autonome zenuwstelsel kun je niet controleren. Je kunt ze wel leren herkennen. En er zorgvuldig en verstandig mee omgaan.

Je begrijpt je eigen leerproces beter. En je krijgt er begrip voor: je krijgt meer geduld met jezelf.

 

 

Stanley Rosenberg – De nervus vagus als bron van herstel

Inhoud:
Stanley Rosenberg beschrijft de cruciale rol die de nervus vagus (de tiende hersenzenuw) speelt met betrekking tot ons psychische en lichamelijke welzijn. Hij baseert zich hierbij op de polyvagaaltheorie van Stephen Porges, en put tegelijkertijd uit zijn rijke ervaring met craniosacraaltherapie en andere lichaamsgerichte therapieën. Hij legt uit dat veel psychische en lichamelijke klachten – van angst en depressie tot migraine en rugpijn – een teken zijn dat de nervus vagus niet goed functioneert.

Rosenberg toont hoe we ons autonome zenuwstelsel optimaal kunnen laten werken en hoe we een gevoel van veiligheid cultiveren, zodat het helende vermogen van het lichaam geactiveerd kan worden.

Knaller van een reden om dit boek te lezen
Heel simpel: oefeningen. Zo fijn om na alle theorie zelf aan de slag te kunnen!

Ik heb Rosenberg’s oefeningen de hele meivakantie toegepast. Nog nooit zo’n ontspannen en vrolijke vakantie gehad sinds ik moeder ben. Je raakt zo makkelijk overprikkeld in schoolvakanties. Er is niet voor niets een liedje over:

? And mom and dad can hardly wait for school to start again… ? ? 

Misschien werkt het ook wel in de zomervakantie? 

 

Gisela Rohmert, Martin Landzettel – Lichtenberger Dokumentationen Band 1 & 2

Twee Duitse boeken over de evolutie, anatomie en fysiologie van de stem. Oké, ik geef het toe. Ik ken – naast mezelf – maar één iemand die zo gek is om dit te lezen. Wil diegene me even mailen? Dan weet ik of het klopt. 

Als jij toevallig diegene bent: deze boeken zijn te gek als je alles wil weten over de fysiologie van de (zang)stem vanuit holistisch perspectief.

Je duikt dieper het lichaam in. Voorbij de oppervlakkige motoriek. Naar weefsels die je niet met wilskracht kunt aanboren. Slijmvliezen, fascia… Lagen die zich alleen tonen aan degene die durft niet te doen en niet te weten. En de zangstem als die lagen weer in trilling komen… oh lala!

En ja, de nervus vagus komt ook hier weer om de hoek kijken. Altijd fijn als een cirkeltje rond komt. ; )

 

Robert McFarlane – Benedenwereld

Inhoud:
’We weten zo weinig van de werelden onder onze voeten. Kijk op een heldere nacht omhoog en je ziet het licht van sterren meer dan duizenden triljoenen kilometers van ons vandaan. Kijk naar beneden en je blik stuit op topgrond, tegel of teen…’

MacFarlane neemt ons mee naar de ijsblauwe diepten van de gletsjers van IJsland, naar de ondergrondse netwerken waarmee bomen met elkaar communiceren, naar grafmonumenten uit de bronstijd, naar rotsschilderingen in verre arctische grotten. In een onderzoekslaboratorium op anderhalve kilometer diepte betrappen we de oorsprong van het universum en we gaan naar een ruimte waar ons kernafval de komende vijfhonderdduizend jaar zal zijn opgeslagen. 

Knaller van een reden om dit boek te lezen
Zoek je deze zomer verkoeling, duik dan onder de grond met Robert McFarlane. Deze man kan schrijven! 

Dit is een plek waar je je moed een beetje opkrikt. Want in de benedenwereld is het niet alleen onbekend, maar ook vaak angstig. Die moed levert heel wat op. Betoverende schoonheid ondergronds. En een hernieuwde liefde voor alles wat je elke dag voor lief neemt als je eenmaal de bomen en de blauwe lucht weer ziet. 

De zanger is de speleoloog onder de musici. Je moet diep duiken – in je eigen lijf, je eigen psyche, je eigen ziel – om te zingen. Dat is soms ook een beetje angstig. Toch? 

 

“Zeg Jo-Anne, mag het een beetje lichter alsjeblieft? Ik heb zomervakantie, hoor!”

Oh ja… da’s waar ook. ? Als ik onbekommerd wil lezen, lees ik een goed kinderboek. Maak kennis met… Superjuffie!

 

Janneke Schothorst – Superjuffie en het apencircus

Inhoud:
Juf Josje lijkt een heel gewone juf, maar er is iets bijzonders met haar aan de hand: als er een dier in nood is, verandert ze in Superjuffie! Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet ze als een groene tornado door de lucht om het dier te redden.

Het is zomervakantie en er is een circus in de stad! Eentje zonder dieren natuurlijk, want wilde dieren in het circus zijn verboden. Dus juf Josje en Hakim kunnen er zonder problemen naartoe… Toch?

Knaller van een reden om dit boek te lezen
Sinds een paar maanden lezen wij met Aron Superjuffie. Johan en ik vinden het zo leuk dat we zelf stiekem verder lezen als Aron slaapt. Ssst! Niet verder vertellen. 

 

Zin gekregen om te lezen?

Al deze boeken – met uitzondering van de boeken over Lichtenberg – zijn te leen in de bieb. Op de boeken over SE en de polyvagaaltheorie moet je vaak wel een aantal weken tot maanden wachten. Je kunt ze ook bestellen bij je locale boekhandel.

Lees ze!

Liefs,
Juf Jo-Anne

 

Noot: Ik werk niet met SE en ook niet met de polyvagaal theorie. Ik ben er niet in geschoold. Waar het mij bij helpt is om dieper te begrijpen welke processen er spelen als je zingt. Wat er onder het oppervlak allemaal gebeurt. En hoe belangrijk het is om rustig te werken. Zonder forceren. Zonder het lichaam en de stem te willen controleren. Het ontvouwt zich op z’n eigen tempo. Fijne vakantie!