Over mij

Hallo! Ik ben Jo-Anne. Ik geef lessen zang en lichaamsbewustzijn. Al meer dan 15 jaar. Mijn opleiding volgde ik aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde ik zang aan de jazzafdeling.

 

Volg je zelf nog lessen?

Zeker weten! Ik ben een eeuwige leerling. Ik maak al 35 jaar muziek. En ik leer nog steeds bij. De laatste 10 jaar verdiep ik me in mindfulness en lichaamswerk: vipassana, yoga, Alexandertechniek en Tai Chi.

Het liefst ben ik beginner. Die persoon die steeds weer met verwondering erbij kan zijn. Die niet teveel van zichzelf verwacht. Maar alles voor mogelijk houdt.

Dit zijn mijn belangrijkste leermeesters.

 

Waar luister je zelf graag naar?

Ahum… ik kan natuurlijk heel verantwoorde muziek noemen. Janet Baker die zo moeiteloos helder The Sea Pictures zingt van Elgar. Herman van Veen die me altijd aan het huilen maakt met zijn verstilde Cirkels, live in Carré. Joni Mitchell met haar verrukkelijke timing, teksten, melodieën.

Maar… oké, guilty pleasure: Toto – Rosanna. : )))) En oeh… de clip van Kate Bush bij Running Up That Hill. Dat moment waarop ze gaan dansen? Zo fijn… : )

 

Maar wat als ik een kraai ben?

Ik geloof eerlijk gezegd niet zo in kraaien. Dat het je niet komt aanwaaien, betekent niet dat je het niet kan. Vaak is het je eigen twijfel die je het meest tegenwerkt.
En misschien heb jij de pech gehad dat iemand die twijfel bij je heeft aangewakkerd. Door te zeggen dat je vals zingt. Of geen gevoel voor ritme hebt. Dat mag niet. En het is niet eens waar. Want je kunt het wel. Ik heb het al vaak genoeg gezien.

 

Word je nou nooit eens moe van al die kraaien?

Ik kom zoveel mensen tegen die niet durven zingen omdat ze denken dat ze het niet kunnen. Vaak is het letterlijk tegen hen gezegd. Als kind soms al…

Wat ik hoor in tv-programma’s als De Beste Zangers is indrukwekkend. Maar… het raakt me zelden. Want het is bedoeld om te imponeren. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
De prachtige mensen die schoorvoetend les nemen, durven zich niet te laten horen! Terwijl zij mij wel raken. Als ze eenmaal zingen.

Dus nee: ik word niet moe van kraaien. Ik word moe van pauwen.

 

Wat drijft jou?

1. Mijn eigen ervaring met het ‘oude’ leren. Het soort leren waarin het gaat over goed en fout. Falen en slagen. Daar werd ik bang van. Ik voelde me klein, zelfs al haalde ik fantastische resultaten. Ik kreeg faalangst.

Ik weet hoeveel pijn het doet om het alleen maar ‘goed’ te willen doen. En ik weet hoe weinig vreugde er overblijft op deze manier.

Ik heb daar ongelooflijk veel last van gehad. Ook lang nadat ik van school was.

En ik weet inmiddels dat het anders kan. Leren vanuit aandacht. Vanuit de moed om erbij te zijn. Ik hou van de verfijning die daarin zit. De vrijheid. En de pure levensvreugde. Daar neem ik je graag in mee.

2. Man oh man, schoonheid! Een rood blad in de herfst. Zo diep, zo intens. Daar kon ik als kind al minutenlang naar kijken. Of de wind in populieren. De ogen van mijn zoontje als hij zich trots voelt. Het leven dat zichzelf viert.

 

Met wie werk je graag?

Kijk zelf maar:

JA! Dit past:

Je bent bereid om nieuwsgierig te zijn naar jezelf. Je wil graag oefenen met loslaten in plaats van controleren. Deze woorden resoneren: verfijning, voelen, overgave, vreugde.

Je zingt graag: theaterliedjes, jazz, chansons, folk/singer-songwriter, pop. Ook liederen zijn welkom, al ben ik niet klassiek geschoold.

Veel trainers en coaches vinden de weg naar mijn studio. Al zingend verfijn je je vaardigheid om aanwezig te blijven in je lijf.

Ik werk met nachtegalen én kraaien!

JA! Dit past. : ) Ik meld me aan.

Je bent ergens anders beter op je plek:

Je wil je stem leren controleren. Je bent op zoek naar een specifieke sound, zoals soul of rock. Je wil leren hoe je bepaalde stem-technische problemen moet oplossen.
Als dit jouw verlangen is, raad ik je aan om eens te kijken bij een docent die werkt met EVTS of CVT.

Je zingt graag: rock, R&B, soul, opera. Ga dan op zoek naar iemand die daar specifiek ervaring mee heeft.