Blog

Lena wist iets wat ik niet wist

Johans oma heette Helena. Lena voor intimi. Lena wist iets wat ik niet wist.

In mijn huis lag een stapel verkreukelde kleren in een hoekje. Daar kwam ik niet, in dat hoekje. Nou… twee keer per jaar. De rest van het jaar was het er niet: “Nee, daar heeft mijn huis een ronde hoek. Mooi hè?”

 

Deze 8 woorden hebben grote kracht

2019. Een doodgewone zondag – Het is één van die twee mysterieuze dagen waarop de ronde hoek oplost. Het hoekje erachter wordt zichtbaar. De verkreukelde kleren kijken me aan en zeggen: “Zo, ben je daar eindelijk? Pas je ons nog?” 

Ik huiver. Want ik weet wat ze willen. Onwillekeurig maak ik een schokkerige beweging met mijn hoofd. “Nee,’ roepen ze. “Jij blijft!” Op deze dag zijn de kleren onverbiddelijk. Ontsnappen is kansloos. Het moet. Vandaag. 

Met hangend hoofd pak ik de plank. Zuchtend grijp ik het ijzer. Ik plug de stekker in het stopcontact. Vooruit dan maar…

Lena wist iets wat ik niet wist. 

En haar kleinzoon wist het ook. Op die doodgewone zondag in 2019 sprak Lena’s kleinzoon verlossende woorden tot mij. Woorden die zijn oma met hem deelde toen hij nog maar een broekie was. Deze woorden deel ik vandaag met jou. 

Als je snel wil strijken, strijk dan langzaam. 

Ja, daar moet je even van bijkomen, hè? Dit gaat veel veranderen in je leven. Ik weet het. Neem maar even een slokje. Doe rustig aan.

 

Een levensles achter de strijkplank

Alle gekheid op een stokje. Dit is wijsheid. Doorgegeven van generatie op generatie. Levenslessen vind je vaak op onverwachte plekken. Ook achter de strijkplank. Maar zullen we het nu eens toepassen op… leren?

Als je snel wil leren, leer dan langzaam.

Oh, dit is zo waar! Als je snel wil leren, ben je teveel bezig met het resultaat. Terwijl het resultaat iets is dat volgt uit wat je doet. Je haalt dus je aandacht weg waar je ‘m nodig hebt. Dat keert zich vroeg of laat tegen je. Hoe? In de vorm van teveel spanning. Je mag best weten waar je heen wil, maar je hoeft er nog niet te zijn. Je merkt het vanzelf als je ‘er’ bent. 

Neem je tijd. Schenk aandacht aan wat je doet. Dan volgt het resultaat vanzelf. 

Babystapjes brengen je verder dan zevenmijlslaarzen. Schrijf dit op! Hang het ergens waar je het elke dag kunt zien. 

Meer lezen over de kracht van vertragen? Deze 3 tips helpen je verder.

 

Festina lente,
Jo-Anne