Mijn bronnen

Mijn zanglessen worden geïnspireerd door onderstaande methodes. Ik ben hierdoor diep geraakt. Ze hebben me gevormd. En ze blijven me vormen, want ze zijn in lijn met onze natuur. Ik heb het geluk gehad hier zeer ervaren leermeesters in te vinden.

Alexandertechniek

Ik kwam in 2011 in contact met de Alexandertechniek. Het was mijn laatste redmiddel tegen de RSI die mij al ruim 10 jaar kwelde. Ik las een boek over deze methode en dacht: ‘als dit waar is, dan weet ik nu wat ik wil’.

Mijn RSI is verdwenen. Maar Alexandertechniek is meer dan alleen een middel om van kwalen af te komen. Voor mij zijn het levenslessen die ik leer met mijn lichaam. Onder alle gespannen lagen ont-dek ik hoe mijn lichaam van nature is: sterk en soepel, open en speels. Niet-doen is de essentie van deze techniek.

In december 2016 rondde ik mijn studie Alexandertechniek af. Ik studeerde aan het Awareness Teaching Center Nijmegen, bij Ron Murdock en Nadia Kevan.

Ron deelde met mij ook zijn 55+ jaren aan ervaring met zang. Zijn motto was: It’s all there. Hierdoor was hij als een rots. Hij heeft me laten voelen dat dit waar is: je hoeft niks toe te voegen aan jezelf. De parels liggen vanbinnen.

Lichtenberg

Zeer geïnspireerd ben ik door de lessen van Ingrid Voermans. Ze leert me klankgeoriënteerd zingen. Dat is zingen zonder motorische manipulatie. Zingen vanuit niet-weten en niet-doen. Ik ervaar deze manier van werken als bijzonder krachtig en uitzonderlijk precies.