Reacties

Jo-Anne

Een zee met haar ruimte en luchten
Opmerkzaamheid, zaden en vruchten
Het enig moment
Al sprank’lend herkend
Aandachtigheid, zonder geruchten

Corine

 

Zangles

Nike van Essen, zangeres en theatermaker

De zanglessen van Jo-Anne betekenen de wereld voor me. Het voelt als een groot geluk iemand gevonden te hebben waarmee het contact en het begrip zo vanzelfsprekend stromen.
Jo-Anne is voor mij zowel een stok achter de deur, als de zachte en vertrouwde hand die me begeleidt in het onderzoeken van het onzekere en het onbekende. Iets wat ik essentieel vind voor het uitvoeren van het vak, maar waar ik tegelijkertijd schroom voor voel. Na elke les stap ik vrolijk, moe en gevoed door nieuwe bijzondere ervaringen de deur weer uit.
Fraukje van Vlaardingen, zangeres
Elke zangles bij Jo-Anne is een nieuwe ervaring met wat op dat moment is. Voor mij is dat waar zingen over gaat. En daarin neemt Jo-Anne je mee op reis.
Alles mag er zijn, van waaruit er een ontmoeting kan ontstaan met jouw eigen unieke stem.
.
Jo-Anne geeft haar les met liefde en aandacht. Ze is nieuwsgierig, ontspannen, krachtig en open.
.
Voelen, horen en zien zijn een paar woorden die bij me opkomen als ik Jo-Anne’s les omschrijf. Het is eigenlijk lastig uit te leggen omdat het gaat om het belichamen van die woorden. Dat is waar Jo-Anne mij bij begeleid.
.
Ik raad iedereen aan om een keer les bij Jo-Anne te volgen: het is een geweldige reis.

Chris Hoetmer, liefhebber

Al weer zes jaar geleden heb ik me op latere leeftijd met geen enkele muzikale ervaring opgegeven bij een laagdrempelige musical-vereniging. Daar was Jo-Anne verantwoordelijk voor de muziek.  Later ben ik bij haar ook zanglessen gaan volgen. Wat me aan Jo-Anne opvalt is dat ze nooit zal oordelen en alles probeert om je vooruit te helpen. Daar heb ik aan te danken dat ik durf te vertrouwen op mijn gevoel en mijn verstand uit durf te zetten. Ook merk ik vooruitgang in mijn gevoel voor maat en vooral voor toonhoogte. Dankzij de aandacht voor houding en ademhaling is mijn stem nu ook veel vrijer en voller, waar ik ook buiten het zingen voordeel van heb.
Ik kan iedereen aanraden eens te kijken wat Jo-Anne voor je kan doen.

Joost de Venster, theatermaker en muzikant

Jo-Anne is veel meer dan een zang- en stemcoach. Ze ziet de hele mens. Ze ziet en voelt wat nodig is tijdens een les. Met haar grote kennis van stemgebruik, muziek, Alexandertechniek, haar psychologisch inzicht en warme empathie bereikt ze enorm veel.
Bovenal weet ze een prettige en veilige plek te creëren, waar ik elke les weer tot nieuwe inzichten kom en nieuwe vaardigheden leer. Als helft van een nostalgisch muziekduo dat verpleeghuizen bezoekt, merk ik ook steeds weer dat ik er op de vloer meteen profijt van heb en er beter van word.

Dirk, muziek- en zangliefhebber

Een aantal jaren geleden ben ik via een referentie bij Jo-Anne terecht gekomen. Ik had geen ervaring in muziek en zang, maar had er wel altijd interesse in.
Aan de hand van Jo-Anne ben ik gaan zingen. Zij heeft mij laten zien en voelen hoe heerlijk zingen is. Zowel lichte muziek als klassieke muziek is aan bod gekomen.
Ik heb door de zangles en huiskamerconcerten geleerd mijzelf beter in het openbaar te presenteren. Ik ben door de zanglessen een gelukkiger en rijker mens geworden.
Jo-Anne heeft door haar opleiding Alexandertechniek veel aandacht voor houding, ademhaling en ontspanning tijdens zingen. Al zingende heeft zij mij geleerd noten te lezen en inzicht te krijgen in de opbouw van muziekstukken. De zanglessen zij voor mij een grote ontdekkingsreis door muziek en zang.
Jo-Anne is zeer gedreven, heeft geen oordeel, blijft altijd achter je staan. Ze wil je altijd verder helpen.
Ik zou de lessen bij Jo-Anne van harte willen aanbevelen.

Rosa, liefhebber

Dagelijks heb ik plezier van de lessen van Jo-Anne, al zie ik haar eens per twee weken. Door de lessen ben ik mij meer bewust van de zachtheid van mijn gewrichten tussen de botten en de lengte van mijn lichaam.
Zo kan ik mijn adem ook veel beter benutten. Hoe heerlijk is zuchten dan! En als ik vanuit mijn hielen, mijn knieën en mijn bekken rechtop ga staan dan voel ik zoveel ruimte om te zingen. Dit is zingen uit volle borst!
Jo-Anne geeft originele aanwijzingen die enorm tot mijn verbeelding spreken, elke keer een feestje zo’n zangles.

Robbert Recourt, zanger en liedjesschrijver 

Zingen bij Jo Anne is veel meer dan je stem gebruiken.
Het klinkt misschien logisch, maar je moet jezelf – je hele hebben en houden – erbij betrekken.
Dat is voor mij steeds de rode draad bij haar lessen:
Hoe sta ik er bij? Ondersteunt mijn lichaam mij, oh ja ik heb ook een achterkant, onderkant, en bovenkant en kan ik de ruimte nemen…?
Die stevigheid en ruimte is voor mij de voorwaarde om vrij te kunnen zingen.
Het is steeds weer een rare gewaarwording dat zingen niet uit hard werken voortkomt maar uit mijn ontspannen, natuurlijke staat van zijn.
Ik ben een groot fan van Jo Anne omdat zij met schijnbaar gemak in weet te spelen op wat op dat moment mijn aandacht vraagt.
Haar lessen bieden mij veel bruikbare tools in het werk met ouderen met dementie, en met mijn performance met Kommer en Kwel.
Meer dan zingen is het voor mij vooral aanwezig zijn.

Carlijn, liefhebber

Zingen met en bij Jo-Anne betekent voor mij me nog bewuster zijn van alle systemen die in werking treden zodra ik ga zingen. Van ‘zingen’ – je zou kunnen lezen van ‘mijn best doen precies te laten horen wat er op de partituur staat’ – is zingen nu veel meer geworden tot ‘mijn volle klank laten horen, mijn geluid laten stromen… van mijn gehele binnen gedragen door de grond/de aarde, naar buiten, en ook weer terug naar binnen’.
Het leuke is dat ik vaak verrast en ontroerd ben geraakt tijdens de lessen door mijn eigen geluid, de kracht, de klank, de kwetsbaarheid, maar ook het enorme bereik ervan. Juist als ik niet stuurde.
Zo nu en dan, steeds vaker eigenlijk wel, durf ik te volgen, lukt het me te volgen: te vertrouwen op wat er komt, op iets in mij dat allang weet wat er te gebeuren staat, waar en wanneer er welke klank moet zijn. En deze dan ook ten volle te laten komen.
Jo-Anne heeft een enorm talent om dat wat er is tevoorschijn te toveren. Ze heeft een uitnodigende, speelse, gevarieerde en zo nu en dan heerlijk concreet theoretisch onderbouwde en steeds weer verrijkende (tevens ver reikende) manier van lesgeven.
Als je meer van jezelf èn de mogelijkheden en kwaliteiten van jouw stem – geluid, bereik en klank – wilt leren kennen, zou ik op dit moment niemand weten die op zo’n natuurlijke manier de kwaliteiten in huis heeft om je dat te laten ervaren als Jo-Anne.

Niels van Ruller

Ik heb lang gewacht met het nemen van zangles want ik was bang om mijn ‘eigen geluid’ kwijt te raken, bang dat die eigenheid school in foute manieren die ik zou moeten afleren om technisch beter te worden, en bang om gemaniëreerd te gaan klinken.
Het tegendeel bleek waar. In plaats van maniertjes aan te leren, leer ik bij Jo-Anne om alle contra-productieve gewoontes los te laten, zodat het natuurlijke, eigen, geluid dat mijn stem (zoals elke stem) van nature bezit, vrijkomt. Ik heb nu drie jaar zangles bij Jo-Anne, en die lessen hebben een wereld van verschil gemaakt voor mijn zang.

Coachingstraject

Karen Methorst

In mijn ogen is het een grote kunst om vanuit rust en zelfvertrouwen te kunnen spreken, zingen, bewegen en, om het nóg breder te trekken, te leven. De afgelopen 12 jaar heb ik verschillende soorten les gehad bij Jo-Anne: zangles en presenteer-technieken (spreken voor groepen). Momenteel volg ik bij haar een nieuw coachingstraject, speciaal op maat voor mij gemaakt. Deze coaching is gericht op bekend raken en oefenen met rust en vertrouwen, met behulp van oefeningen in lichaamsbewustzijn.
Ik heb aan Jo-Anne gevraagd of zij mij hier les in kan geven, omdat ik in mijn dagelijks leven veel te maken heb met cliënt-contact. Alle verbale en non-verbale communicatie tussen de cliënt en mij hebben invloed op het soort gesprek dat we hebben. Hoe meer rust en ruimte ik zelf ervaar en toelaat, hoe meer deze rust en ruimte kan ontstaan in de gesprekken die ik voer met de persoon tegenover mij.
De reden dat ik graag les en coaching krijg van Jo-Anne, is omdat zij mij op een sprekende, warme, aandachtige en humorvolle manier leert om mezelf open te stellen voor wat er binnen in mij leeft en dit naar buiten te brengen.

Alexander Techniek

Jonas

Jo-Anne is een uitzonderlijk goede docent.  Ik heb nu een half jaar les bij haar  gehad (Alexandertechniek en deels ook zangles)  en heb in die tijd al heel veel bijgeleerd.
Ze is bijzonder onderlegd: ze kent de materie door en door.  Ze kan de techniek heel duidelijk, begrijpelijk uitleggen. Ze is goed met woorden: als je iets niet snapt, legt ze het gewoon nog een keer op een andere manier uit.  Tot het kwartje valt. Verder draagt ze de Alexandertechniek ook uit in haar eigen lichaamshouding: ze straalt rust uit en geeft op de manier het goede voorbeeld.  Ook weet ze perfect te voelen (met haar handen) wat er in je lichaam omgaat.  Waar de spanning zit of wat juist heel goed gaat.  Waar de energie stroomt.  Op die manier wordt snel vooruitgang geboekt.
De lessen voelen nooit gehaast aan.  Er is tijd.  Elke keer wordt er ruimte genomen om de diepte in te gaan en je een stap verder te brengen.
Kortom, haar lessen zijn een aanrader op alle vlakken!

Annemarie

Bijna een jaar geleden ging ik naar Jo-Anne met de wens om meer vrijheid in zingen te vinden. Al in de eerste les bracht Jo-Anne mij in aanraking met Alexandertechniek. We hebben het zingen even gelaten en zijn met Alexandertechniek aan het werk gegaan. Ik was toen in een moeilijke periode met veel onzekerheid en angst na een onverwachte scheiding.
Jo-Anne heeft mij geholpen meer rust en support te vinden in mijzelf. Ze werkt met volle aandacht, nieuwsgierig en benieuwd, open. De lessen hebben mij enorm geholpen om mijn lichaam beter te begrijpen, rust te vinden en steun te ervaren. Ik vond en vind het een ontzettend mooie zoektocht en Jo-Anne is daarin  een heel goede gids! In de afgelopen les heb ik de eerste zangstapjes gezet en ook dat is weer spannende ontdekking.
Ik wil je Jo-Anne van harte aanbevelen!