Reacties

Jo-Anne

 

Een zee met haar ruimte en luchten
Opmerkzaamheid, zaden en vruchten
Het enig moment
Al sprank’lend herkend
Aandachtigheid, zonder geruchten

Corine

 

 

Zangles

Nike

De zanglessen van Jo-Anne betekenen de wereld voor me. Het voelt als een groot geluk iemand gevonden te hebben waarmee het contact en het begrip zo vanzelfsprekend stromen.
Jo-Anne is voor mij zowel een stok achter de deur, als de zachte en vertrouwde hand die me begeleidt in het onderzoeken van het onzekere en het onbekende. Iets wat ik essentieel vind voor het uitvoeren van het vak, maar waar ik tegelijkertijd schroom voor voel. Na elke les stap ik vrolijk, moe en gevoed door nieuwe bijzondere ervaringen de deur weer uit.
Fraukje 
Elke zangles bij Jo-Anne is een nieuwe ervaring met wat op dat moment is. Voor mij is dat waar zingen over gaat. En daarin neemt Jo-Anne me mee op reis. Alles mag er zijn. Van hieruit ontstaat een ontmoeting met mijn eigen unieke stem. Jo-Anne geeft haar les met liefde en aandacht. Ze is nieuwsgierig, ontspannen, krachtig en open..
Anneloes
Soms word ik zelf verrast en ontroerd door mijn eigen stemgeluid en de plek waar dat vandaan komt – waar ik als eeuwige denker niet zo bekend mee ben.

Damiët

Uit één zin, een klank of een aanraking blijkt welke kwaliteit, kennis, vaardigheid en ‘zijn’ jij in je draagt. Je neemt me serieus, we zijn serieus aan het werk en het is niet zwaar. Het is licht en plezierig.

Chris

Wat me aan Jo-Anne opvalt is dat ze nooit zal oordelen en alles probeert om je vooruit te helpen. Daar heb ik aan te danken dat ik durf te vertrouwen op mijn gevoel en mijn verstand uit durf te zetten. Ook merk ik vooruitgang in mijn gevoel voor maat en vooral voor toonhoogte. Dankzij de aandacht voor houding en ademhaling is mijn stem nu ook veel vrijer en voller, waar ik ook buiten het zingen voordeel van heb.
Ik kan iedereen aanraden eens te kijken wat Jo-Anne voor je kan doen.

Robin

Het uur met Jo-Anne geeft me veel plezier, licht en ruimte. Ik kan steeds vrijer genieten van muziek maken en dat is zooo leuk. : )

Joost

Jo-Anne is veel meer dan een zang- en stemcoach. Ze ziet de hele mens. Ze ziet en voelt wat nodig is tijdens een les. Met haar grote kennis van stemgebruik, muziek, Alexandertechniek, haar psychologisch inzicht en warme empathie bereikt ze enorm veel.
Bovenal weet ze een prettige en veilige plek te creëren, waar ik elke les weer tot nieuwe inzichten kom en nieuwe vaardigheden leer. Als helft van een nostalgisch muziekduo dat verpleeghuizen bezoekt, merk ik ook steeds weer dat ik er op de vloer meteen profijt van heb en er beter van word.

Rosa

Dagelijks heb ik plezier van de lessen van Jo-Anne, al zie ik haar eens per twee weken. Door de lessen ben ik mij meer bewust van de zachtheid van mijn gewrichten tussen de botten en de lengte van mijn lichaam.
Zo kan ik mijn adem ook veel beter benutten. Hoe heerlijk is zuchten dan! En als ik vanuit mijn hielen, mijn knieën en mijn bekken rechtop ga staan dan voel ik zoveel ruimte om te zingen. Dit is zingen uit volle borst!
Jo-Anne geeft originele aanwijzingen die enorm tot mijn verbeelding spreken. Elke keer een feestje zo’n zangles.

Dirk

Jo-Anne heeft mij laten zien en voelen hoe heerlijk zingen is. Zowel lichte muziek als klassieke muziek. Door de zangles en huiskamerconcerten heb ik geleerd mezelf beter in het openbaar te presenteren. Ik ben door de zanglessen een gelukkiger en rijker mens geworden. Al zingende heb ik geleerd noten te lezen en krijg ik inzicht in de opbouw van muziekstukken. De zanglessen zijn voor mij een grote ontdekkingsreis. Jo-Anne is zeer gedreven, heeft geen oordeel, blijft altijd achter je staan. Ik zou de lessen van Jo-Anne van harte willen aanbevelen.

Robbert 

Zingen bij Jo Anne is veel meer dan je stem gebruiken.
Het klinkt misschien logisch, maar je moet jezelf – je hele hebben en houden – erbij betrekken.
Dat is voor mij steeds de rode draad bij haar lessen:
Hoe sta ik er bij? Ondersteunt mijn lichaam mij, oh ja ik heb ook een achterkant, onderkant, en bovenkant en kan ik de ruimte nemen…?
Die stevigheid en ruimte is voor mij de voorwaarde om vrij te kunnen zingen.
Het is steeds weer een rare gewaarwording dat zingen niet uit hard werken voortkomt maar uit mijn ontspannen, natuurlijke staat van zijn.
Ik ben een groot fan van Jo-Anne omdat zij met schijnbaar gemak in weet te spelen op wat op dat moment mijn aandacht vraagt.
Haar lessen bieden mij veel bruikbare tools in het werk met ouderen met dementie, en met mijn performance met Kommer en Kwel.
Meer dan zingen is het voor mij vooral aanwezig zijn.

Niels

Ik heb lang gewacht met het nemen van zangles want ik was bang om mijn ‘eigen geluid’ kwijt te raken, bang dat die eigenheid school in foute manieren die ik zou moeten afleren om technisch beter te worden, en bang om gemaniëreerd te gaan klinken.
Het tegendeel bleek waar. In plaats van maniertjes aan te leren, leer ik bij Jo-Anne om alle contra-productieve gewoontes los te laten, zodat het natuurlijke, eigen, geluid dat mijn stem (zoals elke stem) van nature bezit, vrijkomt. De lessen hebben een wereld van verschil gemaakt voor mijn zang.

Carlijn

Ik ben vaak verrast en ontroerd geraakt tijdens de lessen. Door mijn eigen geluid, de kracht, de klank, de kwetsbaarheid, maar ook het enorme bereik ervan. Juist als ik die niet stuurde. Zo nu en dan, steds vaker eigenlijk wel, durf ik te volgen: te vertrouwen op wat er komt. En dit dan ook ten volle te laten komen.
Jo-Anne heeft het enorme talent om dat wat er is tevoor te toveren. Haar manier van lesgeven is uitnodigend, speels, gevarieerd en zo nu en dan heerlijk concreet theoretisch onderbouwd. Het is steeds weer verrijkend (tevens ver reikend). Als je meer van jezelf én de mogelijkheden en kwaliteiten van jouw stem – geluid, bereik en klank – wilt leren kennen, zou ik op dit moment niemand weten die op zo’n natuurlijke manier de kwaliteiten in huis heeft om je dat te laten ervaren als Jo-Anne.

Alexandertechniek

Jonas

Jo-Anne is een uitzonderlijk goede docent. Ik heb een half jaar les bij haar  gehad (Alexandertechniek en deels ook zangles) en heb in die tijd heel veel bijgeleerd.
Ze is bijzonder onderlegd: ze kent de materie door en door. De techniek kan ze heel duidelijk, begrijpelijk uitleggen. Ze is goed met woorden: als je iets niet snapt, legt ze het gewoon nog een keer op een andere manier uit. Tot het kwartje valt.Verder draagt ze de Alexandertechniek ook uit in haar eigen lichaamshouding: ze straalt rust uit en geeft op die manier het goede voorbeeld. Ze voelt met haar handen wat er in je lichaam omgaat. Waar de spanning zit of wat juist heel goed gaat. Waar de energie stroomt. Op die manier wordt snel vooruitgang geboekt.
De lessen voelen nooit gehaast aan.  Er is tijd. Elke keer wordt er ruimte genomen om de diepte in te gaan en je een stap verder te brengen. Kortom, haar lessen zijn een aanrader op alle vlakken!

Annemarie

Bijna een jaar geleden ging ik naar Jo-Anne met de wens om meer vrijheid in zingen te vinden. Al in de eerste les bracht Jo-Anne mij in aanraking met Alexandertechniek. We hebben het zingen even gelaten en zijn met Alexandertechniek aan het werk gegaan. Ik was toen in een moeilijke periode met veel onzekerheid en angst na een onverwachte scheiding.
Jo-Anne heeft mij geholpen meer rust en support te vinden in mijzelf. Ze werkt met volle aandacht, nieuwsgierig en benieuwd, open. De lessen hebben mij enorm geholpen om mijn lichaam beter te begrijpen, rust te vinden en steun te ervaren.
Ik vond en vind het een ontzettend mooie zoektocht en Jo-Anne is daarin  een heel goede gids! In de afgelopen les heb ik de eerste zangstapjes gezet en ook dat is weer spannende ontdekking.Ik wil je Jo-Anne van harte aanbevelen!