Blog

Alsjeblieft: mijn toverspreuk voor een ontspannen herfst

De herfst is in volle gang. Hoe dichterbij de feestdagen, hoe drukker het wordt. Alles gebeurt ineens tegelijk. Je bent nog niet klaar met pompoenen uithollen of je staat alweer een surprise in elkaar te lijmen. Die is nog niet uitgepakt of je zit alweer op de fiets naar een kerstborrel met je collega’s. De volgende ochtend smijt je een boodschappenkar tot de rand toe vol met eten en dan duik je de keuken in. Oh ja, en natuurlijk genieten want oh, wat heerlijk deze maanden. 

Zo gaan we het dus niet doen. 

Ik wil niet als een wervelwind richting de feestdagen. Niet uitgewrongen aan het kerstdiner zitten – met dikke blauwe wallen en de neiging om in huilen uit te barsten. Ik doe ’t op m’n gemak. Daarvoor heb ik een toverspreuk. 

 

Hier bestaat geen woord voor – maar oh, ik wil het!

Zomervakantie 2023 Aron en ik zitten op de fiets. Voor we de rotonde opgaan, komt er een bellende fietser langs. “Ik heb het zo ongelooflijk druk man, niet normaal,” klaagt hij terwijl hij voorbij racet. We kijken hem na. Dan zeg ik tegen Aron: “Wij hebben helemaal geen haast.” Hij kijkt me aan, lacht tevreden en zegt: “Ja, wij hebben helemaal geen haast.” De zon schijnt. Ik trap loom richting supermarkt. 

Later die zomer lezen we een prachtzin in een kinderboek. Hebbes! Die houden we erin. Dit wordt onze toverspreuk.

Elke dag herinnert Aron me eraan. “Mama,” zegt hij dan, “ik zeg het nog één keer.” Zijn ogen beginnen te glanzen. Ik weet al wat hij gaat zeggen. Ja graag, lieverd, zeg het! 

Wij hebben het tegenovergestelde van haast.*

Zó wil ik de herfst in. Met het tegenovergestelde van haast. Iets waar wij in onze drukke maatschappij niet eens een woord voor hebben. 

 

Als je zingt… is daar ineens wél een woord

In de zangles oefen je dit. Geen haast hebben. Weet je welk woord ik ervoor gebruik? 

Belangstelling. 

Je luistert. Heel simpel. Heel krachtig. Maar let op! Luisteren is niet hetzelfde als oordelen. Iemand die luistert heeft geen haast. Die heeft belangstelling.

Haast is resultaat gedreven: je wil ergens aankomen. Belangstelling gaat over je proces: je wil ergens zijn. Dat verschil hoor je. Haast klinkt strak en vlak. Belangstelling ruim en levendig.

Ik wens je het tegenovergestelde van haast.

Jo-Anne

 

* Uit: Oma ontsnapt! – Janneke Schothorst