Blog

Zingen is zinloos en het doet pijn aan de oren

‘Zingen is toch heerlijk?’ zei Rolf en hij zong er zachtjes ‘lalalala’ achteraan. 

‘Nee!’ bulderde de koning. Zijn borstelige wenkbrauwen hingen bijna over zijn ogen. ‘Zingen is zinloos en het doet pijn aan de oren.’ Hij sloeg met zijn vuist op de eettafel zodat er patatjes uit de schaal omhoog sprongen. 

Uit: Jippie! Een humeurig sprookje – Sanne Rooseboom

 

Rolf komt uit Jippie, een land waar iedereen altijd vrolijk is. De inwoners van Jippie maken de hele dag grapjes, zingen liedjes en huppelen rond. Rolf is op bezoek bij de koning van buurland Grom. Daar is iedereen elke dag chagrijnig, boos en somber. 

 

Oh nee… Jippie en Grom in je zangles 

Jippie en Grom zitten ook in jou. Je komt ze tegen als je zingt. Hoe zien ze eruit? 

Grom herken je zo: “Dit klinkt nergens naar. Het wordt nooit wat. Ik kan er net zo goed mee ophouden.” 

Au! Grom kan hard met de vuist op tafel slaan. En… Grom kan overtuigend zijn. Want misschien zong je wel een valse noot. Of zette je niet op het juist moment in. Dat is voer voor de Grommer in jou.

Jippie herken je minder makkelijk. Het is die stem die nergens een probleem van maakt: “Daar zit ik niet mee hoor! Ik ben hier voor mijn plezier. Het hoeft niet goed. Ik heb het gewoon ontzettend naar mijn zin.”

Jippie lijkt heel licht. Best prettig eigenlijk. Alles is goed. Gewoon genieten. Maar… dit is niet het hele plaatje. Jippie is namelijk bang voor de schaduw. Iemand uit Jippie ontkent haar behoefte.  

 

Zo los je dat op! Zangtip van de dag

Jippie en Grom mogen niet aan het roer.  Ze mogen best opkomen. Dat zullen ze ook doen. Dus merk het op. Maar luister niet naar ze. Waarom niet?

Het zijn beschermingsmechanismen. Jippie wil de schaduw niet zien. Grom het licht niet. Ze weigeren allebei de realiteit. 

Je hebt oogkleppen op als je zo kijkt. Alsof je door een kokertje tuurt. 

Is dat vaag? Nee hoor! Let maar eens op. Je merkt het als je in een kokertje zit. Aan je adem, aan je lijf, aan je ogen: nauw, strak. Of juist slapjes. Dat zingt niet lekker.

Mijn zangtip van de dag: tuur niet door een kokertje. Luister met je hart, niet met je zorgelijke hoofd. Mag je ook breder toepassen. ; )

 

Liefs,
Jo-Anne