Blog

Bladmuziek – wat heb je nodig en waar vind je het?

Stel je hoort een geweldig nummer op Spotify. Je wil ‘m zingen in de les. Maar… hij zit niet bij mij in de map. Sterker nog, ik ken ‘m niet eens. : /

Kun je ‘m nu niet zingen? Tuurlijk wel! Je zoekt gewoon de bladmuziek op. Je moet alleen weten WAT je zoekt en WAAR je het vindt.

 

Wat je minimaal nodig hebt in je zangles

Akkoordsymbolen met de songtekst. Akkoorden zien er zo uit: Am, Emaj, D, Bb, G dim, F sus, etc…. Helemaal onderaan vind je een voorbeeld.

Let op! Zulke sheets zijn niet altijd van goede kwaliteit. Soms kloppen de akkoorden niet helemaal. Of staan ze op de verkeerde plek. Het uitzoeken kost wat tijd tijdens de les. Als dat oké is voor jou, kun je er veel van leren.

Gitaarakkoorden zijn hetzelfde als piano-akkoorden. Laat je dus niet verwarren door het woord ‘gitaar’! Alleen met tablatuur kan ik niks. Dan zie je vierkantjes met lijntjes en bolletjes. Abracadabra voor jou? Ook voor mij. ; )

 

En dit is optimaal!

Bladmuziek. Mmmm…. : )))) Simpel gezegd: notenbalken met noten erop. Hierop zie je alles: melodie, ritme… Ook als je geen muziek kunt lezen! Je leert het door simpelweg te kijken. Hoe fijn is dat?

Let op! Ik lees alléén akkoordsymbolen vloeiend (F Bb Am). Die moeten er dus bijstaan.

Oké, nu weet je wat je nodig hebt. Maar WAAR vind je het? Hieronder een paar tips.

 

Bladmuziek kopen: waarom zou je?

Werk jij graag wat langer aan een lied? Of speel je zelf piano of gitaar? Dan kan het de moeite waard zijn om bladmuziek te kopen. Het is goed materiaal. Zonder fouten. Overzichtelijk.

Een extra reden om bladmuziek te kopen: je steunt de artiest! Er zit copyright op liedjes. Dat is niet voor niks.

 

Waar koop je bladmuziek?

Broekmans & Van Poppel. Een fysieke winkel vol bladmuziek in hartje Utrecht.

Online vind je ook goede bladmuziek. Kijk op betaalde sites zoals Musicnotes.com. Meestal ben je dan rond de vier, vijf euro kwijt voor een lied.

Ook op Scribd.com staat ongelooflijk veel. Voordeel hierbij is dat je het 30 dagen gratis mag uitproberen voordat je een betaald account moet starten. Nadeel is dat gebruikers zelf uploaden, en niet alle content kwalitatief even goed is.

 

Bladmuziek zoeken op Google

Deze zoekwoorden leveren meestal behoorlijk wat treffers op:

[titel lied] piano pdf
[titel lied] (free) sheet music
[titel lied] chords

[titel jazzlied] realbook (of fakebook)

 

Bladmuziek in de bibliotheek

Je kunt natuurlijk ook bladmuziek lenen bij de bieb. In Utrecht hebben ze een uitgebreide muziekbieb. Ga daar eens lekker bladeren. Zo kom je dingen tegen waar je zelf niet zo snel aan zou denken. Volop inspiratie dus!

 

Heb je goed materiaal? Dan is dit je bijvangst!

Het gaat meer leven. Buiten de les om.

“Ik heb zo genoten van de les, maar thuis ben ik het helemaal vergeten.”
“Ik had het nog een tijdje, maar toen raakte ik het kwijt…”

“Eigenlijk heb ik niet geoefend.”

Herkenbaar? Je wil meer, maar weet niet hoe… Begin dan eens met goede bladmuziek. Dat gaat je helpen! Je maakt het tastbaar wanneer je goed materiaal zoekt.

 

Zo! Ik hoop dat je vooruit kunt hiermee.
Zet het in je agenda: ‘vanavond bladmuziek zoeken’. Of – beter nog – vind die bladmuziek nu. Print ‘m uit en ga lekker aan de slag.

 

Veel plezier!

Jo-Anne

 

ps Hier zie je voorbeelden van bladmuziek & akkoordsymbolen: