Blog

Heb je soms niks beters te doen?

Vandaag neem ik je mee naar Landgoed Sandwijck. Ben je daar wel eens geweest? Ik denk van niet – het ligt een beetje verscholen. Een goed bewaard geheim! Op het landgoed ontmoet je een onverwachte leermeester. Ga je mee? 

 

Natuurlijk wil je dit gevoel vasthouden – maar kan dat wel?

Je wandelschoenen knerpen over het grind van de parkeerplaats. Je loopt over een bruggetje. Dan duik je onder de stenen toegangsboog door. Het landgoed slokt je op… 

Je ziet een vervallen schuurtje, omlijst door wit bloesemende bomen. Ruige velden worden afgewisseld met kleine stukjes bos. In het donker tussen de bomen slingert een watertje. Over de grond kruipen kleine voorjaarsbloeiers. Honderden vogels zingen uit volle borst. En daar! Zie je hem? Yes! Een eekhoorn. 

Met elke stap word je rustiger. Je ogen verrukt. Je lijf wakker en zacht. 

Helemaal aan het eind van het landgoed staat een folly. In de vorm van een kapelletje. Je ademt uit… Nu is je verstilde gevoel compleet. Je zorgen glijden van je af. 

In gedachten reis je terug naar een tijd waarin alles trager ging. Waarin je lopend van de ene naar de andere plek ging. Een tijd zonder internet. Zonder telefoons zelfs. 

“Kan ik hier niet blijven?!” roep je uit.

Maar dan dringt zich een geluid op…

 

Deze gedachte verpest je wandeling (tenzij je ‘m uitvoert!)

Het is de A28. Hij raast. Hij buldert.

Daar sta je dan. Je ene been in de 19de eeuw en je andere – mokkend – in de 21ste. 

Ineens bedenk je wat je vandaag allemaal nog moet doen. Véél meer dan je kan… Bah, denk je, ik heb geen zin om… 

mijn email door te spitten de wc schoon te maken boodschappen te doen even langs de fietsenmaker misschien ook maar meteen bij de EkoPlaza binnenwippen als ik daar toch ben en oh shit ja ik zou nog terugbellen en ik moet die rekening ook nog betalen…

“En dan loop ik hier verdorie rond alsof ik niks te doen hebt!”

Precies! Dat moet ook.

Je MOET hier rondlopen alsof je niks te doen hebt. Want zo hou je jezelf gezond. 

Die A28, die zit ook in jou. En hij breidt zich graag uit. : ( 

 

Zo hou ik mezelf gezond – en het kost maar 5 minuten!

Tja… ik herken het. Ik zou hier lekker de leraar uit willen hangen die daar allemaal geen last meer van heeft. ? Maar helaas…

Ik doe vaak meer dan goed voor me is. Mijn schouders zijn gespannen. Mijn rug doet pijn. En ik kan soms niet slapen omdat mijn hoofd maar door raast. 

Ik zou willen dat het anders was. Maar dit is de wereld waarin ik leef. En jij ook. Een wereld van veel, snel en luid. 

In die razernij loop ik elke dag even rond ALSOF IK NIKS TE DOEN HEB. En dat het belangrijkste dat ik kan doen. Juist omdat ik druk ben. 

Weet je hoe ik dat doe? 

Ik zing. 

Zingen brengt je van je hoofd naar je hart. Je zenuwstelsel kalmeert. Je voelt je blij.

 

Zingen is een landgoed temidden van het bulderen van alledag

 

En nou ben ik benieuwd naar jou!

 

Hoe doe jij dat? 3 vragen aan JOU

Ik werk aan nieuw materiaal om je te helpen (ook) thuis te zingen. Want ik zie dat dit vaak niet lukt. Ik ben heel benieuwd wat jouw ideeën daarover zijn! Zou je de vragen hieronder willen beantwoorden?

Lukt het jou om thuis te oefenen?

JA! Ik zing thuis:

 1. Hoe hou je dat vol? 
 2. Wat levert het je op? 
 3. Heb je daar lesmateriaal voor? Zo ja, wat helpt jou ’t meest?

NEE… het versloft steeds: 

 1. Wat is de belangrijkste reden dat het niet lukt? 
 2. Wat zou het je opleveren als je het wél deed?
 3. Wat heb je nodig denk je, om het wel te doen? 

Zet je reactie onder deze blog. Of mail me, als je dat fijner vindt. Ontzettend bedankt voor je input – hiermee kan ik mijn lesmateriaal nog beter laten aansluiten bij wat jij nodig hebt! 

 

Liefs,
Jo-Anne

ps Wil je meer onverwachte leermeesters? Kijk vooral goed rond. ; ) Hier vind je er nog één. 

5 reacties

 • Nanda Wismeijer

  Mooie blog weer! Dank daarvoor.

  JA! Ik zing thuis:

  Hoe hou je dat vol?
  Zingen is voor mij een fijn gevoel en het laat dagelijkse zorgen even verdwijnen. Soms heb ik weerstand om te beginnen, meestal als ik moe of druk ben. Als ik eenmaal begin dan ga ik vanzelf door. De lessen heb ik nodig om te zingen. Mijn ervaring is dat ik zonder lessen niet meer zing

  Wat levert het je op?
  Dat fijne gevoel van muziek en mijn stem. En ook de uitdaging om te leren en mijn ziel erin te leggen.

  Heb je daar lesmateriaal voor?
  Zo ja, wat helpt jou ’t meest?
  Het is fijn de bladmuziek te gebruiken. Dat geeft me houvast voor de melodie en het ritme. En het is helemaal leuk als ik de begeleiding (Karaoke vaak) kan vinden.

  Tot zover wat ik nu zo kan bedenken.

  • Jo-Anne Vissers

   Dankjewel Nanda! Leuk om te lezen. Wat goed dat je jezelf over die drempel krijgt als je moe of druk bent. Super! Tot gauw, Jo-Anne

 • Rosa Lucassen

  JA én NEE én JA…

  Precies dat wat je schrijft, ik ben landgoed Sandwijck, en ook vaak de A28. Hoe bizar dit.
  Als ik zing, dan zijn het momenten dat ik mijmer en mijn gedachten wil laten samenvallen met mijn lijf. Soms met bladmuziek, soms rijdend in de auto met of zonder begeleiding van Spotify. En ook buiten wandelend op de dijk, sinds ik in de Betuwe woon meer kans op zang!
  En ik zing niet als ik te druk ben in mijn hoofd met mijn lijstjes en mijn ’things to do’, met tijd vinden voor al die dingen die zo nodig moeten, of mensen om mij heen, waar mijn aandacht naar toe gaat.
  Wat mij helpt om juist meer te zingen? Relativeren wat mijn hoofd allemaal zo belangrijk vindt door meer te voelen waar de energie in mijn lijf stroomt. En het hart openen, mijn hart ‘in the lead’. Hahaha, dat leerde ik van jou, lieve zangjuf. wat een fijne ervaringen zijn dat. Dus wat heb ik nodig? Fijne aanwijzingen die mijn lijf heel goed onthouden; waardoor ik steeds meer zing, ook als ik op de A28 rijd natuurlijk!
  dank voor je inspirerende blog!
  Rosa

  • Jo-Anne Vissers

   Lieve Rosa, dank voor je mooie reactie. Zo waar – het is er allebei. Aan ons de uitdaging om niet eindeloos te blijven rondknorren op die ‘A28’. ; ) Tot zings!

 • Jo-Anne Vissers

  Lieve zangers,

  Ik ga de reacties nu sluiten. Bedankt voor jullie antwoorden – hier, maar ook via de email, telefoon & in de les. Hartstikke tof om van jullie te horen.

  Zodra er nieuws is over het nieuwe lesmateriaal, hoor je ervan!

  Tot die tijd – vertel me over je avonturen met thuis zingen. Ik juich je graag toe als het lekker loopt. En als het even niet lukt, dan help ik je met liefde op weg.

  Groetjes,
  Jo-Anne