Blog

9 tips om je tekst te leren

Jaa! Goed werk! Je weet waarom je je tekst wil leren. Hou dat lekker dichtbij je. Herinner jezelf eraan vóór je daadwerkelijk met je tekst aan de slag gaat! 

 

9 tips om je tekst te leren

Oké, ben je zover? Hier zijn 9 tips om je tekst van buiten te leren.

  1. Schrijf ‘m op, liefst met de hand. Een gouwe ouwe, ik weet het. Maar het werkt wel. 
  2. Spreek ‘m. Je moet niet alleen zingen. Een tekst is taal. Die moet je ook kunnen spreken. Extra uitdaging voor fanatiekelingen: kun je je tekst op zo’n manier spreken dat je niet meer hoort dat het een liedtekst is? 
  3. Leestekens. Maak proza van je tekst door alle regels achter elkaar te zetten. Net zoals in een alinea. En voeg dan leestekens toe. De logica achter de zinnen wordt duidelijker. De verbanden ertussen.
  4. Zoek alle woorden op die je niet kent. 
  5. Wat is de vorm van je lied? Een tekst is niet één lap. Het bestaat uit delen: een refrein, coupletten, soms een bridge. Zo creëer je overzicht.
  6. Wie is ik & wie is jij? Zorg dat je weet over wie je lied gaat! Vul hun biografieën eens aan. Wat is hun relatie? Waar wonen ze? Hoe oud zijn ze? Waar zijn ze nu? 
  7. Schrijf een brief aan de ik (of de jij) uit je lied. Wat zou je willen zeggen? Herken je hun situatie? Heb je advies? ; )
  8. Emotionele routekaart: hoe ontwikkelt het gevoel zich? Kan je dit uittekenen? Pak verf, kleurpotloden, papier, schaar, lijm! Ga ervoor! Je kunt het ook kleien, Play-Doh is je beste vriend! : )
  9. Tijd. Hoeveel tijd verstrijkt er in je lied? Speelt het zich af in het heden? Is er ook verleden tijd of toekomstige tijd?

Bonus: een Gouden Regel die blijft plakken

En dan hier…. Rapapaaa… de Gouden Regel van Meneer Lemmens’: werk in korte sprintjes. Minimaal 3x tien minuten. Dat helpt veel beter dan 1x een uur.

Mijn leraar Engels op de middelbare school gaf dit jáááren geleden als gouden regel wanneer je woordjes moet leren. Anders beklijft het niet, aldus sprak meneer Lemmens. ; )

 

En dan nu… een vraag aan jou

Er is een kleine groep mensen voor wie tekst leren geen issue is. Voor hen gaat bijna vanzelf. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik tot die groep behoor. Maar…. dat maakt het wel lastiger om jullie te helpen. Daarom nu een vraag aan jou: wat is jouw beste tip om een liedtekst te leren? Mail me, ik breid graag mijn trukendoos uit!

Wil je meer praktische tips? Hier vind je alles over tempo, maat & ritme.

 

Liefs,

Jo-Anne