Blog

6 redenen om je tekst te leren

Oh lala…. Tekst leren. Tijd om dit gevoelige onderwerp eens aan te snijden. : )

Als zanger heb je niet alleen melodie en ritme. Je hebt ook woorden. Het is heerlijk als je die van buiten kent. Wanneer je niet meer op een papiertje hoeft te kijken. Mmm…. Dan word je vrij en blij. Ik help je op weg!

 

Dit motortje helpt jou om door te zetten

Innerlijke motivatie… Dat is de eerste hobbel om te nemen. En die sla je te makkelijk over. Want als je eenmaal weet wat je wil, is het aanlokkelijk om meteen naar hoe te gaan. In dit geval: “Ik wil mijn tekst leren. Hoe ga ik dat doen?” Maar… dan sla je een stap over. Je moet ook weten waarom je het wil. Want dat is het motortje dat jou helpt om door te zetten. 

 

6 redenen om je tekst uit je hoofd te leren

Veel zangers hebben moeite om hun tekst te leren. En als er dan geen stok achter de deur is – zoals een optreden – dan blijf je makkelijk van papier zingen. Dat is zonde! Want ook zonder externe stok achter de deur loont het om je tekst te leren.

Kijk maar eens hier. Ik geef je 6 redenen om je tekst uit je hoofd te leren:

  1. Je hebt meer aandacht voor je zang. Heel simpel: omdat je aandacht niet meer wordt opgeslokt door een papiertje. 
  2. Het is beter voor je lijf. Wanneer je je tekst van papier leest, buig je je ongemerkt in de richting van dat papier. Je houding verslechtert. 
  3. Er is ademruimte. Letterlijk! Als je leest, is je focus smal. Ik heb nog nooit iemand met een tekst op A1 in de les gehad – wel op A4-tjes, tablets en luciferdoosjes (oh nee, telefoons). Als je klein leest, versmalt jouw lichaam mee. Je beperkt je ademruimte. 
  4. Je leeft je makkelijker in. Als je de tijd neemt om je tekst te leren, wéét je wat je zingt. 
  5. Je voelt je vrijer. Er staat ineens geen groot zwart object meer voor je neus (lees: een muziekstandaard).
  6. Je maakt je juf blij. Oh nee, dat maakte mij niet uit hè? ; )

 

Daar is dus heel wat te winnen! Ben je klaar voor de volgende stap? Lees hier verder voor 9 tips om je tekst van buiten te leren. 

 

Liefs!

Jo-Anne