Blog

Dit leerde ik tegen mijn zin in…

Start jij je dag met iets waar je blij van wordt? Ben jij de allereerste die aandacht krijgt van jezelf? Of valt die eer toe aan je telefoon / laptop / koffiezetapparaat? 

Ik sloeg mezelf meestal over. Tot ik tegen mijn zin in iets leerde…

Kleuterschool, oktober 2021

We mochten weer mee naar binnen. De school in. Na maanden buiten afscheid nemen. Jas uit, tas leegmaken: lunchdoos op de trolley, fruitbakje ernaast. Schoenen uit en dan een dikke kus. 

De schoolleiding bracht het heuglijke nieuws via de mail. Papa’s en mama’s mogen weer mee. Maar jullie moeten op tijd weg zijn. Om ons een signaal te geven, zouden ze om tien voor half negen muziek aanzetten. Tijd om op te hoepelen.

Ik vond het helemaal niks: ik hou de tijd zelf wel in de gaten. Je hoeft me niet te pushen met een muziekje.

Dag 1. Meester Melle klunsde nog wat met de geluidsinstallatie. En toen was het er: het muziekje. Ik had al besloten dat ik het niks vond. Dus natuurlijk was het een lelijk muziekje. Nep-klassiek. Niet alleen opdringerig, maar ook nog smakeloos. (Jep, ik kan wel een snob zijn…. Met een zekere gêne schrijf ik dit op ; )

Dag 2. Mijn zoontje en ik in de gang, muziekje aan. Wat merk ik tot mijn verbazing? Het muziekje maakt me rustig. En de kinderen ook: ze rennen niet, ze lopen. Ik hoor binnenstemmen in plaats van gejoel en geschreeuw. Afscheid nemen is ineens een fijn ritueel. Daarna zijn we allebei klaar voor de dag.

Zo veranderde mijn hele ochtend

Ik bedacht me: dit wil ik mezelf ook geven! 

Weet je hoe ik dat daarnet heb gedaan? De oefening die ik aan het begin van de les doe. Maar dan met een dikke vette toef slagroom erop. Ik doe ‘m namelijk het liefst met dit nummer op de achtergrond. Ayayayayaaaaa!

Start je dag voor jezelf, niet meteen voor een ander. 

Hoe doe jij dat?