Blog

5 tips om je lied voor te bereiden

In deze blog lees je 5 tips om je lied voor te bereiden. Werk niet met alle tips tegelijk. Kijk gewoon wat resoneert en begin daar eens mee. Laat me weten of het voor je werkt!

 

 

Tip 1. Rafel het uit

Je hoeft niet alles in één keer te leren. Een lied bestaat uit verschillende elementen. Kijk maar:

 

a) tekst

b) melodie

c) tempo/maat/ritme

d) akkoorden

e) …. 

 

Vul maar aan als je nog ideeën hebt!

 

Oefen deze los van elkaar. Leer bijvoorbeeld eerst je tekst vanbuiten. Tik het ritme van je lied. Klap het tempo mee. Zing de melodie zonder tekst op lalala, of doedoe.

 

Twee voordelen: 

  1. Je maakt het behapbaar. 
  2. Kleine foutjes sluipen er minder makkelijk in.

 

Tip 2. Gun jezelf succes

‘Problemen zijn er om opgelost te worden. Fouten moet je verbeteren.’  Aaaargh! Dit krijg je als kind al ingestampt. Een focus op wat er fout gaat.

 

 

Wat als je mag leren inclusief fouten? Stop met fouten wegwerken. Je plezier ebt langzaam weg. Het leven sijpelt eruit. Ja, dit gaat me aan het hart!

 

 

Vraag jezelf: wat gaat er eigenlijk goed? Geef daar je aandacht aan. En kijk dan eens wat er gebeurt.

 

 

Twee basisregels om plezier erin te houden: 

  1. Focus niet steeds op vermeende fouten. Geniet van wat soepel loopt. 
  2. Geef ‘problemen’ een plekje in het geheel. Niet blijven hangen tot het ‘goed’ gaat. Gewoon door zingen. Blijf muziek maken! Want dáár doe je het om.

 

Tip 3. Zorg voor goed materiaal

Het opzoeken van tekst en bladmuziek hoort bij je voorbereiding. Omarm het als onderdeel van het oefenen.

 

 

Pro-tip: 

Schrijf je tekst met de hand! Dan beklijft ie sneller. Je bent meer betrokken, het is een fysieke daad. Veel ‘echter’ dan op een knop duwen.

 

 

Tip 4. Luisteren telt ook! 

Stel, je hebt geen puf. Je wil jezelf aanzwengelen om toch wat te doen. Want morgen heb je les…

 

 

Geef jezelf de ruimte. Luisteren telt ook! Ga lekker op de bank zitten met een kop thee. Spotify aan, en luisteren maar. Wie zegt dat je moet zingen om een lied te leren?!

 

 

Tip 5. Maak geen muziek

Dit is een contra-intuïtieve. En hij wekt makkelijk weerstand op. Waarom? Omdat het moeilijk is. Jawel, de mmmm van moeilijk. ; )  Oh lala, wat leer je daar veel van.

 

 

Hoe zit dat? Je zingt te snel. Als je een lied leert, ga je meteen zingen. Dat lijkt heel logisch. Toch is het niet de manier.

 

Er komen teveel dingen samen (zie tip 1). Die leunen op elkaar. Dan lijkt het of je een lied kent. Maar als er iets wiebelt, stort het hele bouwwerk in.

 

 

  1. Tekst leunt vaak teveel op ritme. Kun je je tekst spreken zonder dat iemand hoort dat het een liedtekst is? Spreek ‘m alsof het ter plekke in je op komt. Het klinkt dan niet als een rijmpje, maar als gesproken taal. 
  2. Een melodie wordt vaak alleen gezongen, maar niet gehoord. Zo oefen je je spiergeheugen. Maar zingen is horen.
    Kun je zonder te zingen de hele melodie van je lied horen in je hoofd? Luister vanbinnen. Hoor je je lied? Alles? Of mis je noten/zinnen? Dat zijn de plekken die nog aandacht nodig hebben! Zorg dat je ze kunt horen voor je ze zingt.

 

En nu jij! 

Kies een lied om aan te werken. Voor je komende les, of zelfstandig. En begin dan eens met één van de tips. Niet twee, niet drie en zéker niet allemaal tegelijk. Eentje! Kijk dan eens hoe het voelt. Wat verandert er voor je? Welke inzichten heb je?

 

 

Laat je me weten hoe het gaat?

 

 

Liefs,

Jo-Anne