Blog

Een punt zetten

Ik zit op de bank. Ik lees niks. Kijk niks. Luister niks. Ik zit. 

Ik ben er weer eens in getuind…

 

Makkers, start uw wild geraas

Ik heb geen naaimachine. Ik wil geen naaimachine. Toch moest er dit jaar een mantel komen. Want dat was het Sinterklaas cadeau voor alle kleuters. Zucht…

Nou is mijn moeder een kei in naaien. Dus ik heb het – na kort intern moreel beraad – schaamteloos uitbesteed. Begin november was de mantel klaar. Hoera, geen Sinterklaas-stress! Helaas… te vroeg gejuicht.

Want toen begon het. Op de ouder-app. De ene na de andere foto van de meest schitterende mantels. Gesprekken over voeringstof. En wat de beste natuurlijke verf is: bieten, kurkuma of uienschillen. Aargh… ik was van plan met stiften een tekening op de mantel te maken. De fuik opende zich, en… ik stapte erin. Ik heb uiteindelijk twintig vilten sterren en tweehonderd kleine pompons op de mantel genaaid. 

 

Teveel geraasd? Dit is mijn beste remedie

Nu zit ik dus op de bank. En doe niks. Ogenschijnlijk dan. In werkelijkheid zet ik een punt. Ik maak mijn zin af. Mijn veel te lange Sinterklaas-zin. Het kostte moeite om te gaan zitten. Want de onrust is diep naar binnen gekropen. Na een poos verzacht mijn lijf. Ik voel een grote dankbaarheid door mij heen stromen. Wat is dit heerlijk!

Stel je eens voor, je leven als taal. Je handelingen zijn zinnen. Die hebben niet alleen een begin nodig, maar ook een einde. Hoe vaak zet jij een punt? 

 

Wie niet voelen wil, moet misschien horen

Het valt niet mee, hè? Punten zetten. Het is makkelijker om door te gaan. 

Behalve in muziek. Daar hoor je hoe belangrijk punten zijn. Zonder interpunctie geen muziek! Wanneer je steeds doorgaat, klink je als een computer. 

Rijzen en dalen, rijzen en dalen. Dát is het natuurlijke ritme van een lied. Daar ontstaat schoonheid. En niet alleen dat… daar ontstaat zelfzorg. Als je geen punten zet, maak je spanning aan. Je adem schiet omhoog. Dat hoor je aan je klank. Zet je ze wel, dan blijf je in de rust. Ook dat hoor je: je klank wordt voller en meer van jou. Daar ontstaat vreugde.

 

Dit is mijn wens voor jou

Ik wil zingen en leven met punten en komma’s. Jij ook? Het is mijn nieuwjaarswens voor jou: 

Moge je in 2023 veel prachtige zinnen leven. En elke zin afsluiten met een verrukkelijke punt. 

 

Liefs,
Jo-Anne