Blog

8 leestips voor de zomer

De zomervakantie komt eraan. Tijd om lekker te luieren! Misschien met een goed boek? : ) 

Hier is mijn juli boekenblog. De bieb heeft al deze boeken. Koop je liever? Je lokale boekhandel is blij als je hen bezoekt. 

 

The Kingkiller Chronicle – Patrick Rothfuss

Deel 1 – The Name of the Wind
Deel 2 – The Wise Man’s Fear

 

How quickly you can finger notes is the smallest part of music. The real key is timing.
It’s like telling a joke. Anyone can remember the words. Anyone can repeat it. But making someone laugh requires more than that. Telling a joke faster doesn’t make it funnier. As with many things, hesitation is better than hurry.

Uit: The Wise Man’s Fear

Bam! Deze man weet hoe het werkt. 

Patrick Rothfuss is je aandacht waard. Hij schrijft knallend goed. Is erg grappig. En zeer vernieuwend in zijn genre: fantasy. Geen nieuwe Tolkien, maar een verfrissend nieuwe – geloofwaardige – wereld. Bijzonder leuk voor muziekliefhebbers: zijn hoofdpersonage Kvothe is een begenadigd muzikant. Ik kan niet wachten tot deel 3 uitkomt. 

 

Singing in the brain (light) – Erik Scherder

Een populair wetenschappelijke studie over de relatie tussen muziek en je hersenen. In de lightversie leer je hier alles over, zonder dat de wetenschap op de voorgrond staat. 

Heb je nog redenen nodig om te zingen? Dit boek slaat je om de oren met studies die bewijzen hoe gezond het is om muziek te maken. Het staat bol van de anekdotes over muziek en het brein. 

Leuk om weetjes op te duikelen als:

  • Wat is een oorwurm en hoe kom je ervan af?
  • Dromen musici vaker over muziek dan niet-musici?
  • Hoe ontstaat een absoluut gehoor? 

Wil je écht weten hoe de vork in de steel zit? Kies dan voor de oorspronkelijke uitgave. Niet voor de lightversie.

 

De Zevensprong – Tonke Dracht

Heb je al gehoord van de zeven, de zeven…

Aron zit in de eerste klas (groep 3). Hij leert lezen. En hij werd dit jaar ZEVEN. Wat een goed moment om zijn boekenkast aan te vullen met dit schitterende verhaal van Tonke Dracht. 

Ik vind het zo origineel om een lied als leidraad te nemen. Gaaf! Het is bovendien spannend, goed geschreven, magisch… dit boek heeft alles.

 

Deze boeken stemmen mij hoopvol

Wanneer ik muziek maak, voel ik me rustig, voldaan en licht. Dat heb ik nodig. Zeker in deze tijd, waarin zoveel dreiging en donkerte is. 

Als ik moe ben, of overprikkeld, lees ik teveel NOS. Al die sombere berichten wegen zwaar. Het is zwemmen met je kleren aan. Liever zoek ik bronnen die mij – net als muziek – vervullen met hoop.

Hieronder vind je 3 schrijvers die zo’n bron voor me zijn. Bij hen les ik mijn dorst. 

 

De mythe van normaal: over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij – Gabor Maté

Gabor Maté ontleedt de onderliggende oorzaken van onze fysieke en emotionele malaise. Hij legt verbanden tussen de rol van trauma, stress en de druk van het moderne leven op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Ik vind dit heel relevant. Als zanger, zeker: want je komt jezelf tegen als je zingt. Maar ook – meer nog – als mens.

 

De taal van de vrede: wat je nu zegt verandert jouw wereld – Marshall. B. Rosenberg

De internationaal bekende vredestichter, mediator en psycholoog Marshall Rosenberg toont ons hoe we vrede kunnen brengen door de taal van de vrede te spreken.

Peace requires something far more difficult than revenge or merely turning the other cheek; it requires empathizing with the fears and unmet needs that provide the impetus for people to attack each other.”

 

Gelijk hebben of gelukkig zijn? – Marshall B. Rosenberg

Een gesprek van de Duitse journaliste Gabriele Seils met de grondlegger van het model van Geweldloze Communicatie.

“Wat wil je liever, gelijk hebben of gelukkig zijn? Het kan niet allebei.”

 

Een Vlecht van Heilig Gras – Robin Wall Kimmerer

“Wat gebeurt er met een mop als niemand hem meer kan verstaan? Wat zullen die woorden eenzaam zijn als ze hun kracht verloren hebben. Waar gaan ze dan naartoe? Rechtstreeks naar de andere verhalen die nooit meer verteld kunnen worden.

Het verhaal van de markteconomie heeft zich als een lopend vuurtje verspreid, met als gevolg ongelijkheid op het gebied van menselijk welzijn en vernietiging van de natuur. […] Het staat ons vrij om voor een ander verhaal te kiezen – om de oude verhalen weer op te eisen.

Robin Wall Kimmerer stamt af van de Potawatomi, een inheemse stam die in de VS leeft. Ze is botanicus en professor in bosecologie en een begenadigd verhalenverteller. 

Wat ben ik blij dat ze dat allemaal is. Ik hang aan haar lippen. Met dit verhaal durf ik de toekomst in.

 

Zomerse groet,
Jo-Anne