Uncategorized

Lessen in Alexandertechniek

Ik heb me vaak afgevraagd wat de juiste houding is van mijn bekken. Nu hoef ik het niet meer te vragen, want ik kan het voelen.

Truusje

Sinds december 2016 ben ik afgestudeerd als docent Alexandertechniek bij het Awareness Teaching Center Nijmegen. Dit was een zeer intensief traject, en ik ben mijn leraren Ron Murdock en Nadia Kevan dankbaar voor de liefdevolle en wijze manier waarop zij hun decennia aan ervaring hebben gedeeld.
Alexandertechniek is moeilijk in een hokje te stoppen. En dat is goed, want volgens mij geldt dit voor alle dingen die werkelijk levend zijn.
Michael J. Gelb schrijft hierover: ‘The Alexander Technique eludes precise definition because it involves a new experience – the experience of gradually freeing oneself from the domination of fixed habits.’
Eigenlijk kun je het beste je ogen gebruiken. Kijk eens naar deze danseressen. Je ziet heel duidelijk hoe de ene danseres vrij is in haar lichaam, ze drukt plezier uit en gemak. De andere danseres is haar natuurlijke balans kwijt en je kunt zien hoe hard ze daardoor moet werken en tóch haar doel voorbijschiet…
Danseressen poise en geen poise
En dan nog een kleine poging met woorden…:
Wat? Bij Alexandertechniek krijg je les in beweging. Hierin leer je terug te keren naar de balans en veerkracht die de mens van nature bezit. Voordelen: meer stabiliteit, meer spontaniteit en meer soepelheid. Vergelijkbaar met Feldenkraiz, haptonomie en mindfulness.
Voor wie? Iedereen die beperkingen opmerkt in zijn of haar manier van bewegen. Dat kan zich uiten in pijnklachten (bv. rug, nek, schouders, RSI) maar ook in belemmeringen bij het vrij ademen, of het soepel leren bespelen van een muziekinstrument.
Benieuwd? Maak een afspraak voor proefles.
Foto: onbekend.