FAQ

Hee! Ik ben Jo-Anne. Ik geef lessen zang en lichaamsbewustzijn. Al meer dan 15 jaar. Ik werkte met honderden zangers. Individueel, in duo’s, groepen, klassen, koren. Meer dan 6.000 lessen inmiddels.

 

Hieronder een paar FAQ’s om mezelf verder voor te stellen. 

 

Volg je zelf ook lessen? 

Altijd! Ik ben een eeuwige leerling. Ik maak al 35 jaar muziek. Zang, piano en dwarsfluit. Jep, Berdien. ; )  

De laatste 10 jaar stort ik me op mindfulness en lichaamswerk. Vipassana, yoga, Alexandertechniek, tantra, chi gong…

Verslaafd aan leren dus. : ) Zie CV.

Hoe? Het liefst als beginner! Die persoon die elke keer weer met verwondering erbij kan zijn. Die niet teveel van zichzelf verwacht. Maar alles voor mogelijk houdt.

 

Waar luister je zelf graag naar?

Ahum… ik kan natuurlijk heel verantwoorde muziek noemen. Janet Baker die zo moeiteloos helder The Sea Pictures zingt van Elgar. Herman van Veen die me altijd aan het huilen maakt met zijn verstilde Cirkels, live in Carré. Joni Mitchell met haar verrukkelijke timing, teksten, melodieën. 

Maar… oké, guilty pleasure: Toto – Rosanna. : )))) En oeh… de clip van Kate Bush bij Running Up That Hill. Dat moment waarop ze gaan dansen? Zo fijn… : ) 

 

Hoe ziet een les eruit?

Ik begin de les meestal met wat lichaamswerk. Vertragen. Aanwezig raken.

Dan gaan we naar klank. Eerst wat losse klanken: kun je erbij zijn? Wat kom je tegen? Langzaam meer melodie, ritme. En als je stem lekker wakker is, zingen we een lied. Daarin werken we aan ritme, timing, melodie, klank, betekenis, gevoel… Ik begeleid je op piano. 

We kijken steeds waar jij behoefte aan hebt. De ene keer is dat meer lichaamswerk. De andere keer meer spelen, improvisatie. En soms is het fijn om helemaal niks te hoeven. Dan kun je ook een reiki behandeling krijgen.  

 

Wat drijft jou?

1. Mijn eigen ervaring met het ‘oude’ leren. Het soort leren waarin het gaat over goed en fout. Falen en slagen. Daar werd ik bang van. Ik voelde me klein, zelfs al haalde ik fantastische resultaten. Ik kreeg faalangst. 

Ik weet hoeveel pijn het doet om het alleen maar ‘goed’ te willen doen. En ik weet hoe weinig vreugde er overblijft op deze manier. 

Ik heb daar ongelooflijk veel last van gehad. Ook lang nadat ik van school was. 

En ik weet inmiddels dat het anders kan. Leren vanuit aandacht. Vanuit de moed om erbij te zijn. Ik hou van de verfijning die daarin zit. De vrijheid. En de pure levensvreugde. Dat wil ik delen.

2. Man oh man, schoonheid! Een rood blad in de herfst. Zo diep, zo intens. Daar kon ik als kind al minutenlang naar kijken. Of de wind in populieren. De ogen van mijn zoontje als hij zich trots voelt. Het leven dat zichzelf viert.

 

Word je nou nooit eens moe van al die kraaien?

Ik kom zoveel mensen tegen die niet durven zingen omdat ze denken dat ze het niet kunnen. Vaak is het letterlijk tegen hen gezegd. Als kind soms al… 

Wat ik hoor in tv-programma’s als De Beste Zangers is indrukwekkend. Maar… het raakt mij niet. En deze prachtige mensen durven zich niet te laten horen! Terwijl zij mij wel raken. Als ze eenmaal zingen.

Dus nee: ik word niet moe van kraaien. Ik word moe van pauwen.

 

Is dit ook voor mij?

Kijk zelf maar: 

JA! Dit past.

Je bent bereid om nieuwsgierig te zijn naar jezelf. Je wil graag oefenen met loslaten in plaats van controleren. Deze woorden resoneren: verfijning, voelen, overgave, vreugde. 

Je zingt graag: theaterliedjes, jazz, chansons, folk/singer-songwriter, pop. Ook liederen zijn welkom, al ben ik niet klassiek geschoold. 

Ik werk met nachtegalen én kraaien!

 

Je bent ergens anders beter op je plek.

Je wil je stem leren controleren. Je bent op zoek naar een specifieke sound, zoals soul of rock. Je wil leren hoe je bepaalde stem-technische problemen moet oplossen.
Als dit jouw verlangen is, raad ik je aan om eens te kijken bij een docent die werkt met EVTS of CVT. 

Je zingt graag: rock, R&B, soul, opera. Ga dan op zoek naar iemand die daar specifiek ervaring mee heeft. 

 

JA! Dit past. Ik meld me aan voor een proefles.