Over mij

Wat mij drijft

Er zijn drie voor mij heel belangrijke waarden die ik meeneem in mijn lessen: présence, schoonheid en vitaliteit.

Présence

Ik wil leven uit één stuk. Versnippering maakt mij ongelukkig.
Aanwezig zijn. Voor mij is het belangrijk dit heel concreet te maken. Ik weet dat ik er ben door mijn zintuigen. Die zijn altijd verbonden met hier en nu. Als ik mezelf en mijn omgeving zintuiglijk waarneem, plaats ik mijzelf midden in mijn leven. Dat geeft mij een heel solide en tegelijk vrij gevoel.
Als ik muziek maak, neem ik dit mee. Het helpt me om alert te zijn, responsief. Het zorgt ervoor dat ik heel veel vreugde vind in het spel. Mijn klank verrijkt erdoor, mijn stem versoepelt.
Dit wil ik doorgeven. Daarom geef ik les.

Schoonheid

Er is zo ontzettend veel moois. Overal. Dit was voor mij glashelder als kind. Ik leerde dwarsfluit spelen en genoot hier intens van. Vooral omdat mij steeds duidelijker werd hoeveel mooie muziek er is. Achter elke bocht vond ik weer een heel nieuw arsenaal aan componisten, stijlen, stukken. Een geweldige ontdekkingstocht.
Ergens in mijn reis verloor ik dit. Mijn vermogen me te laten raken maakte plaats voor streven naar perfectie. Maakbaarheid verdrong raakbaarheid. Ik ging door, bleef oefenen. Steeds verbetener, ik was een zeer strenge lerares voor mijzelf.
Gelukkig zijn er grenzen. Ik heb meermalen stevige blessures opgelopen. Frustrerend, pijnlijk, verdrietig… en een zegen. Mijn grenzen riepen mij terug naar mijzelf. En ze laten nog steeds van zich horen als ik te ver afdwaal.
Mijn verwondering is terug. Ik word blij van al het moois. Heel blij.
In al mijn lessen geldt: als jij jouw kompas trouw blijft, ben je al halverwege. Daarna kun je gaan schaven. Niet andersom.

Vitaliteit

Hier kan ik kort over zijn: bubbels van binnen. Wakkere ogen. Er zin in hebben.
Ik speel graag. Daar zit leven in. Muziek maken doe je niet omdat het moet.

Ervaring

Tweeëndertig jaar leer ik al muziek. Veertien daarvan als docent. Muziek is een taal. Ik leer je deze taal graag spreken.