Huiskamerconcerten

Twee keer per jaar organiseer ik voor mijn leerlingen een huiskamerconcert. De sfeer is altijd geweldig. Het is leuk andere leerlingen te ontmoeten en te horen zingen. En natuurlijk is het een heel goede stok achter de deur: je leert in een korte tijd heel veel, omdat je een duidelijk doel voor ogen hebt.

Verslag van een huiskamerconcert: Samen met een aantal leerlingen heb ik het seizoen feestelijk afgesloten met een huiskamerconcert. Na een jaar hard werken was het tijd om te oogsten. Ik vind dat we met z’n allen een prachtige sfeer van aandachtigheid hebben gecreëerd. Er was ruimte voor de muziek om tot klinken te komen. En dat deed het: het was een groot plezier om naar te luisteren. En het was leuk om bij – en ook naderhand, tijdens de borrel, van – elkaar te horen dat er sprongen zijn gemaakt.

Tijdens zo’n huiskamerconcert zit ik achter de piano. Deze keer was het voor mij een extra bijzondere ervaring, omdat er iets gebeurde met de tijdsbeleving.

Hoe vlug gebeurt het onder spanning niet dat je door je zenuwen ‘gegijzeld’ wordt en niet meer echt weet wat je doet? Je overlééft je optreden dan, en ineens is het voorbij: de tijd dikt in. Het is dan alsof jij er niet echt bij was.

De concentratie van de leerlingen op de muziek was tijdens het huiskamerconcert groot. Zij durfden het, ondanks de zenuwen, aan om tijd te nemen voor, tijdens en na het zingen. Hierdoor ontstond ruimte om aanwezig te blijven, muziek te ervaren tijdens het zingen. Voor mij, achter de piano, voelde het alsof de tijd uitdijde. De tempi waren gelijk, maar het scheen mij toe dat de akkoorden die ik speelde verder van elkaar kwamen te staan. Hierdoor ervoer ik het spelen als gemakkelijker en plezieriger met meer ruimte voor muzikaliteit.

Komend seizoen ga ik hier absoluut dieper naar kijken. En iedereen is uitgenodigd om mee op pad te gaan!

Rest mij de lezer een mooie zomer toe te wensen. Ik sluit af met een leestip:

‘Born to Sing – A Singer’s Journey toward Mind-Body Unity’ – Ron Murdock. Een absolute aanrader voor iedere zanger die zang ziet voor de levenskunst die het is. Meer info op Ron’s website.

Foto: Johan Aanen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s