Themaworkshops

Zang is prachtig om te delen met anderen. Maar veel mensen vinden het ook spannend. Daarom geef ik gemiddeld twee keer per jaar voor privé leerlingen een themaworkshop. Hierin zingt iedereen een sololied. Zo kunnen de leerlingen oefenen om de dingen die ze in hun privéles geleerd hebben ook toe te passen waar anderen bij zijn.

Verslag themaworkshop: begin juni was er weer een themaworkshop. Het thema was dit keer ‘volgen’. We hebben dit thema van verschillende kanten bekeken.

  • Wat gebeurt er als je een object voelt met je ogen dicht? Ga je het labelen: dit is een pen/kaarsenstandaard/boek/…? Wat verandert er in je manier van voelen als je niet je gedachten over het object volgt, maar je handen laat leiden? En natuurlijk: hoe verhoudt dit zich tot jouw zang? Neig je dan tot labelen? Hoe? Wat zou je nog meer kunnen volgen behalve je gedachten?
  • Volgen is een soort ‘ja’ zeggen. Hoe voelt het als je halfslachtig ‘ja’ zegt? Wat verandert er in je lichaam als je volmondig ‘ja’ zegt? De leerlingen volgden elkaars vinger met de neus (als een kat die een vlieg heeft gespot). De toewijding van volmondig ‘ja’ zeggen maakt je lichaam wakker, alert. Bovendien merkten de leerlingen op dat ze zichzelf op de momenten van volmondig ‘ja’ meer als één geheel ervoeren en dat hun bewegingen vloeiender werden. Vervolgens natuurlijk weer de koppeling naar zang. Kan dezelfde ‘ja’ blijven bestaan als je zingt terwijl je de vinger volgt? Ja!, en daar kwamen heel mooie vrije klanken los!
  • We hebben ons vervolgens laten inspireren door het boek ‘The Inner Game of Music’ van Barry Green. Hij moedigt zangers en muzikanten aan om tijdens het musiceren niet de kritische en/of lovende stem in hun hoofd te volgen. Hij noemt deze stem ‘Self 1’: een ‘ik’ die alsmaar probeert het juist te doen, te volgen of alles goed gaat, controlerend en beheersend aanwezig te zijn. Daartegenover stelt hij Self 2: “an unthinking state, one in which we are relaxed yet aware, and are letting our true ability and musicality express itself, without trying to control and manipulate it”. Hiermee zijn we het gedeelte van de solozang ingegaan. De leerlingen hebben allemaal grote stappen gemaakt: vrijer, expressiever gezongen met minder zenuwen en meer verbinding. Zeer tevreden!!!

De workshops zijn ook toegankelijk voor mensen die stemcoaching volgen.

Foto: Martje Keetman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s